tirsdag 22. mars 2011

Selvangivelsen kommer - har du tenkt på særfradrag ?

 I disse dager dumper selvangivelsen i posten, og med den følger gjennomgang og godkjennelse. Atopisk eksem i hverdagen gir høye ekstra utgifter og Skatteetaten skriver dette om særfradrag. Har du store kostnader på grunn av egen sykdom eller hos den du forsørger, kan du ha rett til særfradrag. Kostnadene dine må dokumenteres og utgjøre minst 9 180 kroner i inntektsåret.

Hege Eliassen, en venn av  Atopikerutvalget på Facebook skriver dette i dag:

" Jeg gjorde dette i fjor, selvom jeg har grunn og hjelpestønad og bruker § 5-22. Først må du ha legeerklæring på at barnet/du har en kronisk sykdom og som sier noe om varighet. Så laget jeg ett oppsett der jeg forklarte litt om problemene vå...re - og viste til søknaden om grunnstønaden der dette også kommer frem. Så satte jeg opp de klærne/håndkler og sengtøy vi må ha utover det jeg tror er normalt, pga surning av kremmer, at vi vasker de i stykker + flekker fra Kp, betnovat m/chinoform, krystallfiolett. Så vask av tøy 4,90 pr vask (nav som oppga den summen) x så mange ekstra vask du har (her er det ofte sengetøy hver dag + økt bruk av håndkler + skift av undertøy oftere enn vanlig pga blod, væskende sår, kremer osv). Satte også opp ting du ikke får på §5-22 som KP bad, tubifast, plaster og bandasjer, Kjøring til lysbehandling + parkering, strøm til daglig bad enten i olje eller KP (8 kr pr bad x antall dager), du skriver opp de 1650 du ikke får igjen for ift §5-22 og de 10% du ikke får igjen der. Kan også føre opp egenandel til behandlingsreise (hotellovernattinga på gardermoen + reise til og fra flyplassen ift denne reisa) + alle utgifter du har ift sykdommen. Så får du en sum. Trekk fra grunnstønaden du får (hvis du har) og det beløpet som kommer da kan du føre opp i selvangivelsen. jeg lagde ett vedlegg med regnestykket og la ved. Du skal også kunne dokumentere utgiftene, men ikke alt lar seg dokumentere. Som antall bad, strøm osv. Men fremover: Ta vare på alle kvitteringer ift klær du kjøper, håndkler, sengtøy, KP bad, tubifast, Krystallfiolett, plaster og bandasjer, parkeringsbilleter til lysbehandling, m.m. Lykke til!!! "


 Anne skriver bloggen HVERDAGSLIV  - på godt og vondt  hun har skrevet et veldig flott innlegg om nettopp dette temaet. Vi anbefaler dere å besøke henne da hun gir masse nyttig info om temaet.

Vi håper med dette at flere av dere som har eksemplager orker å ta dere bryet med dette  - slik at dere kan få noe tilbake for den ekstra kostanden man har ved en kronisk sykdom som atopisk eksem.